top of page

Til deg som vurderer å begynne i gruppeterapi

 

Hvorfor gruppeterapi?

Mange psykiske problemer har en sosial komponent. Det å møte andre som strever med lignende vansker, kan gi en økt opplevelse av fellesskap og håp. Som barn og unge utvikler vi oss i nærvær av andre. Fra den første viktige familiegruppen tiltrer etter hvert også andre grupper som blir viktige for oss. Det er i møte med andre mennesker at identiteten og virkelighetsoppfatningen vår skapes, bekreftes og forandres.

 

I gruppeterapi får du arbeidet med dine følelsesmessige og relasjonelle problemer sammen med andre. Ved å dele ditt og delta i andres, vil du få bedre innsikt i mønstrene som spiller seg ut i relasjonene dine, og bli kjent med hvordan du påvirker andre og hvordan andre påvirker deg. På et vis kan man si at en terapigruppe er en verden i miniatyr. Om du eksempelvis strever med å ta plass ovenfor venner eller kollegaer, vil du sannsynligvis kjenne på dette i terapigruppen også, noe som muliggjør arbeid med det her og nå. I gruppeterapi er det terapeutens ansvar å bidra til å skape trygge rammer som kan legge til rette for et godt lærings,- og terapeutisk miljø samt til å hjelpe deltakerne til å arbeide mot behandlingsmålene sine. Gruppeterapi er på sitt aller beste når gruppen kjennes trygg, støttende, og ivaretagende samtidig med at en blir utfordret. Det legges stor vekt på at det som deltagerne bringer inn blir behandlet med respekt og diskresjon.

 

Hvordan foregår behandlingen?

Det er ingen fast agenda i gruppeterapien, ordet er fritt. Du oppfordres til å være mest mulig åpen, ærlig og direkte, eventuelt snakke om det som gjør dette vanskelig. Temaer kan være forhold du strever med i ditt eget liv nå eller tidligere, og ikke minst tanker, følelser og fantasier knyttet til det som skjer her og nå i gruppen. Det du synes er vanskelig i forholdet til andre mennesker i hverdagen, vil gjerne vise seg i gruppen. Her har du en anledning til å snakke om det når det skjer, forstå mer av deg selv og andre, og øve på nye væremåter. Terapeutenes rolle er å sørge for gruppens rammer, bistå med å forstå det som skjer i gruppen og stimulere til positiv utnyttelse av samspillet. Det er vanlig og helt greit å vise følelser i gruppen. Dette gjelder også følelser som man kan skamme seg over og muligens ellers ofte skjuler, heriblant irritasjon, angst og misunnelse. Dette kan kjennes uvant, men det er et skritt på vei til å forstå og akseptere hele seg. Det er også vanlig å føle seg engstelig når man begynner i gruppeterapi. Derfor er det både vanlig og viktig å snakke om dette. Hvis du opplever de første møtene som utfordrende eller kanskje til og med skuffende er det fint om du klarer å si noe om akkurat dette. Det er nemlig viktig å utforske hvorfor, og at du får hjelp til ikke å gi opp i denne fasen.

 

Det er her snakk om en slow-open gruppe med maksimalt 8 deltagere, der en tar inn nye medlemmer når noen slutter, en gruppe som vil gå over flere år. Det vil si at nye medlemmer blir tatt inn fortløpende ved ledige plasser. En avslutning for en enkelt deltaker i gruppen planlegges og tilrettelegges slik at den enkelte og gruppen får arbeidet med avslutningen. Gruppeterapi er ingen hurtig-kur. Det tar tid før gruppen får satt seg, og den enkeltes problem blir forstått og synliggjort. Det krever derfor en viss utholdenhet for å gå i gruppeterapi, og tiden for å slutte er ikke når en er midt i noe vanskelig. Gevinsten over tid er mulig desto større, og mange sier at de føler seg mer stødig etter terapiens slutt.

 

Hvem passer tilbudet for?

Gruppen er en psykodynamisk langtidsgruppe for voksne over 25 år som er motivert for og nysgjerrig på et langvarig psykologisk endringsarbeid med seg selv i relasjon til andre. Gruppa er et tilbud for personer som har livsbelastninger, gjentagende uheldige mønstre i livet, strev i relasjoner til andre eller som ønsker å utvikle seg selv og få et nytt og utvidet perspektiv på livet. Gruppa er et tilbud til mennesker som ønsker å arbeide for økt innsikt i eget følelsesliv eller tankesett i et trygt og utforskende miljø. For best mulig prosess og utbytte av terapien anbefales minst ett til to års stabil deltakelse. Gruppa er ikke tidsavgrenset, noe som betyr at man kan gå så lenge man ønsker. Gruppen vil være en selvstendig behandling. Det vil i så måte ikke være planlagt individuell oppfølgning underveis, så tilbudet er ikke aktuelt ved lidelser som trenger mer omfattende behandling.

​

Noen eksempler på ulike tema som kan bringes inn i gruppeterapi:

Hvordan ens barndom og oppvekst påvirker nåtiden. Utfordringer i relasjon til kjæreste, ektefelle, barn, foreldre, søsken, venner eller kollegaer. Selvfølelse og selvbilde. Sorg og tap. Livsmestring. Egne sårbarheter. Sinne. Skam. Avvisning. Ensomhet. Ulike former for kroppslig uro eller stress. Forventnings, - eller prestasjonspress. Traumatiske opplevelser eller livsbelastninger. Følelsesmessig overveldelse. Angst. Depresjon. Ulike former for unngåelse av eget ubehag. Forhold til egen kropp. Forhold til egen seksualitet eller seksuelle fantasier. Drømmer. Avslutninger.

​

For mer informasjon om gruppeterapi, les også gjerne på nettsiden til Norsk gruppeterapeutisk forening (NGPF) https://ngpf.no/om-gruppeterapi/.


 

​

 

 

 

​

Psykolog Lisa Andrea Frigård

- En nettside under arbeid

©2023 av Psykolog Lisa Andrea Frigård. Stolt laget med Wix.com

bottom of page